Podružnica HKMS Varaždinske županije obilježila Međunarodni dan sestrinstva

Dom zdravlja Varaždinske županije

Prigodom Međunarodnog dana sestrinstva Dom zdravlja Varaždinske županije organizirao je kratko druženje za medicinske sestre/medicinske tehničare kako djelatnike Doma zdravlja tako i djelatnike drugih suradnih ordinacija kako bi im simbolično zahvalio za njihov rad, plemenitost, požrtvovnost i humanost.

Opća bolnica Varaždin

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, Opća bolnica Varaždin obilježila je dvostrukim programom – izložbom umjetničkih radova sadašnjih i bivših djelatnika te stručnim skupom. Uoči ovog središnjeg dijela obilježavanja Dana sestrinstva, medicinske sestre i tehničari Opće bolnice Varaždin u utorak 10.svibnja su u Zagrebu posjetili izložbu „Sestrinstvo kroz 20. stoljeće“ i u Klovićevim dvorima izložbu Vlahe Bukovca u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

U srijedu je organizirano događanje „vidljivog sestrinstva“ kada su medicinske sestre i tehničari sa studenticama i studentima te nastavnicima Sveučilišta Sjever prošetali centrom Varaždina. Na sam Dan sestrinstva, dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale, 12. svibnja, u holu Službe za interne bolesti Opće bolnice Varaždin otvorena je izložba umjetničkih radova sadašnjih i bivših djelatnika.

Medicinskim sestrama i tehničarima njihov je dan čestitao ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

„Hvala vam na svakom prekovremenom satu, požrtvovnosti i nesebičnoj brizi za svakog pacijenta. Nezamjenjiv ste kotačić u funkcioniranju zdravstvenog sustava od patronaže do intenzivne skrbi. Trudit ćemo se pružiti vam još bolje uvjete kako bi vam se odužili za povjerenje koje dajete našim pacijentima i njihovim obiteljima kako bi što lakše i bezbolnije prebrodili boravak u bolnici“ – poručio je ravnatelj Poljak.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić naglasila je da se ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva obilježava pod sloganom „Snaga je u zajedništvu“.

„Slogan koji obilježava Dan sestrinstva primijenili smo kad nam je bilo teško zbog velikog broja oboljelih djelatnika i velikog broja hospitaliziranih bolesnika. U pomoć su nam pristigle medicinske sestre i tehničari iz drugih ustanova, te volonteri studenti i učenici. Zajedno smo brinuli o bolesnicima kao pravi tim. Medicinske sestre i tehničari su stup zdravstvenog sustava“ – zaključila je Sekovanić.

Obilježavanje međunarodnog dana sestrinstva u organizaciji Opće bolnice Varaždin i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara završeno je stručnim skupom u varaždinskom hotelu Turist. Predsjednica podružnice HSSMSMT Vlasta Vuković Hoić je istaknula.

„Nažalost, mi školujemo sestre da pružaju zdravstvenu njegu građanima zapadne Europe. Bojim se da ćemo doći u situaciju da ćemo morati zatvarati odjele i nećemo moći pružiti zdravstvenu skrb našim građanima“.

„Svi zajedno možemo učiniti nešto, skrenuti pažnju javnosti na našu problematiku. Prema podacima do danas je iselilo 2500 medicinskih sestara. Naravno da to utječe na naš zdravstveni sustav što i svakodnevno osjećamo u svom radu“ – dodala je Željka Gajski, predsjednica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Varaždinske županije.

Međunarodni dan sestrinstva čestitao je varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio da su u zdravstvenom sustavu najvažniji ljudi.

Nakon obraćanja uzvanika i nastupa učenika Glazbene škole Varaždin, predavanje „Komunikacija kao izvor stresa, ali i pokretačke snage kolektiva“ održala je psihologinja Tihana Đumić.

Medicinska škola Varaždin

U okviru projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin od 9. do 13. svibnja 2022. godine održali su se „Dani strukovnih zanimanja“ u Regionalnom obrazovnom centru u Prvoj gimnaziji Varaždin.

Četvrti dan Sajma, 12. svibnj kada se slavi Međunarodni dan sestrinstva, obilježen je u posebnom ozračju. Patricija Križanec, glavna sestra odjela za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma iz OB Varaždin održala je zanimljivo i korisno predavanje pod nazivom „Edukacija bolesnika i obitelji o utjecaju prehrane na liječenje dijabetesa“.

Eva Varga i Petra Pomper, učenice 5.a razreda, pod mentorstvom nastavnice Marije Horvat, pripremile su predavanje „Zdravstvena zaštita žena“ u kojem su se osvrnule na važnost samopregleda dojki u sprječavanju karcinoma dojke, te o važnosti redovitih ginekoloških pregleda te odazivu žena na preventivne programe poput mamografije.

Učenice 5.a Lorena Zebec i Lara Friščić, također pod mentorstvom nastavnice Marije Horvat, pripremile su predavanje „Obilježavanje dana sestrinstva“, u kojem su se osvrnule na povijesni razvoj sestrinstva u Hrvatskoj, te su ukratko fotografijama prikazale svoj put kroz petogodišnje školovanje u Medicinskoj školi Varaždin, na kliničkim vježbama u OB Varaždin, te na brojnim sudjelovanjima u javnozdravstvenim akcijama u gradu Varaždinu.

Nakon službenog dijela uslijedilo je neformalno druženje učenika, nastavnika i ostalih sudionika.

Sveučilište Sjever

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, studenti i nastavnici Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, održali su prigodan program. Nakon druženja studenata s gošćama na Sveučilištu Sjever, Verom Sršan Živanović, bacc. med. techn., Erikom Spirić, bacc. obs. te izv. prof. dr. sc. Marijanom Neuberg pod prigodnim nazivom „Crtice iz prošlosti sestrinstva i prozor u budućnost“ studenti Odjela sestrinstva, učenici Medicinske škole Varaždin, medicinske sestre i medicinski tehničari krenuli su u zajedničku šetnju centrom Varaždina. Šetnja je započela ispred Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centra Varaždin i nastavila se prema središtu grada te sjedištu Varaždinske županije. Dolaskom na Korzo, ispred Gradske vijećnice Varaždina pozdravio ih je gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj, a ispred Županijske palače dočekao ih je predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić. „Dan sestrinstva prilika je da osvijestimo naše građane o važnosti medicinskih sestara i profesije sestrinstva u našoj zemlji. Cilj ove akcije bio je druženje ali i ujedno sinergijom spojiti mlade učenike srednje škole, studente koji su bili inicijatori ove aktivnosti, ali i njihove učitelje i mentore, Opću bolnicu Varaždin kao najveću suradnu ustanovu, Dom zdravlja i Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije. Svi su oni u jednoj prigodnoj šetnji htjeli kod građana pobuditi interes za ovu profesiju. Na Sveučilištu Sjever je oko 850 studenata sestrinstva, a Sveučilište Sjever svake godine upisuje redovne i izvanredne studente koji studiraju uz rad, što je iznimno zahtjevno s obzirom na njihova radna mjesta“ – istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg Pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice  obilježila je prigodnim predavanjem Pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo Marte Dretar, dipl.med.techn. pod nazivom „Sestrinstvo jučer i danas“. Ovim predavanjem stavljen je naglasak na brojne izazove u današnjem sestrinstvu kao i prisjećanje kako je zbrinjavanje bolesnika i sestrinska skrb izgledala u prošlosti.

Nakon službenog dijela uslijedilo je neformalno druženje uz  domjenak.

Search

+