Hrvatska komora medicinskih sestra sudjelovala na Danima otvorenih vrata u Uredu predsjednice Republike Hrvatske na temu „Zdravlje za sve“

11 tra 2018 Novosti

Hrvatska komora medicinskih sestra  sudjelovala  je  7. travnja na Danima otvorenih vrata u Uredu predsjednice Republike Hrvatske na temu „Zdravlje za sve“, a povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Okupljeni građani su na platou ispred zgrade Ureda mogli obići štandove obrazovnih ustanova, organizacija, komora i udruga.

Tijekom cijele manifestacije predstavnici HKMS su posjetiteljima Ureda predsjednice mjerili razinu šećera u krvi,  krvni tlak i tjelesnu težinu, a također su ih  educirali tehnikama  oživljavanja i informirati o važnosti tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, redovitim sistematskim pregledima i načinima zdravog življenja.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je zdravlje mladih jedan od prioriteta kojim se zdravstvo mora sustavno baviti zbog problema kao što su pretilost, manjak tjelesne aktivnosti i razne ovisnosti kod mladih.

“Broj pretile djece u stalnom je porastu kao posljedica nezdrave prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, konzumacija alkohola i cigareta u adolescenata raste, a time i broj budućih sve mlađih pacijenata. To moramo spriječiti. Mlade je također važno educirati o spolnom zdravlju”, izjavila je predsjednica.

Predsjednica je rekla kako hrvatski zdravstveni sustav spada u socijalno orijentirane i visoko senzibilizirane zdravstvene sustave te mu je cilj i svrha omogućiti odgovarajuću zdravstvenu skrb za svakoga. Naglasila je da u budućnosti zdravstveni djelatnici imaju važan zadatak pridonijeti ostvarivanju koncepta društva jednakih mogućnosti na način da svakom pojedincu omogući ostvarivanje prava na adekvatnu i pravodobnu zdravstvenu zaštitu.

“Težnja modernog čovjeka nije samo živjeti dulje, već prvenstveno živjeti kvalitetnije. Osigurati visoku razinu kvalitete života u svakoj životnoj dobi i na taj način utjecati na opće gospodarsko, demografsko i društveno stanje, temeljni je zadatak medicine i državne zdravstvene politike danas i sutra”, kazala je predsjednica.

Search

+