Obavijesti za članice i članove HKMS-a

7 tra 2020 Novosti

Poštovane kolegice i kolege,
Hrvatska komora medicinskih sestara donijela je niz odluka i mjera vezanih uz epidemiju koronavirusa SARS-CoV-2 koja trenutno dramatično mijenja naše profesionalne, ali i privatne živote. Također, poduzeli smo neke korake za koje se nadamo da će olakšati rad i život svim našim članicama i članovima.

Koronavirus SARS -CoV-2

Rad u Uredu HKMS organiziran je tako da sve mjere koje je propisao Nacionalni krizni stožer ne utječu na redovno funkcioniranje prema članstvu. (izdavanje Odobrenja, smještaj, pomoć za bolesti). Napominjemo kako Ured svakodnevno radi, te je dostupan svim članicama i članovima.
Nakon naših brojnih upita Ministarstvu zdravstva i Nacionalnom kriznom stožeru u svezi postupanja i rada medicinskih sestara pogotovo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti objavljeni su Naputci koje smo proslijedili našim članicama i članovima.

Web stranica Med COVID-19

Pridružili smo se inicijativi Hrvatskog liječničkog zbora i ostalih stručnih zdravstvenih udruga te na naše mrežne stranice postavili link https://covid19.emed.hr/ web stranice Med COVID-19 koja je centralno mjesto na kojem se nalaze sve najnovije i najvažnije informacije za zdravstvene radnike. Cilj ove stranice je smanjenje kolanja netočnih informacija i dezinformacija te pravovremeno i točno informiranje našeg članstva te drugih zdravstvenih djelatnika.

Psihološka pomoć za članove

Na mrežnoj stranici Komore objavljeni su i telefonski brojevi linija za psihološku pomoć zdravstvenim djelatnicima. Ove telefonske linije otvorene su za pružanje podrške svim kolegicama i kolegama u suzbijanju sindroma sagorijevanja, nošenju s anksioznošću od moguće zaraze s obzirom na svakodnevnu izloženost koronavirusu, te podršku onima koji su u samoizolaciji i/ili su pozitivnog nalaza na COVID-19.
Više na: http://www.hkms.hr/wp-content/uploads/2020/03/Telefonske-linije-za-psiholosku-pomoc.pdf

Mogućnost korištenja stana

HKMS stan u Maksimirskoj 109/1 daje se na korištenje medicinskim sestrama i tehničarima čiji su članovi obitelji u samoizolaciji. Ukoliko neki član obitelji s kojim živite u istom kućanstvu mora u samoizolaciju, medicinska sestra ili tehničar koji je u aktivnoj službi može se privremeno, za vrijeme trajanja izrečene mjere članu obitelji, preseliti u smještajnu jedinicu gdje će imati besplatan smještaj. Ukoliko vam se pokaže potreba za takvim smještajem, javite nam se na e-mail: smjestaj@hkms.hr .
Besplatan smještaj je dostupan i za sve članove koji su pogođeni nedavnim potresom u Zagrebu.

Pomoć medicinskim sestrama oboljelim od koronavirusa

Od glavnih sestara ustanova zatražili smo podatke o medicinskim sestrama i njihove kontakte kako bismo ih kontaktirali te ponudili pomoć njima i njihovim obiteljima. Od ponedjeljka 06. travnja 2020.g. u izradi je evidencija svih oboljelih kolegica i kolega.
Koordiniramo sve one medicinske sestre i tehničare koji su nam se javili da bi pomogli u ovoj epidemiji, te smo njihove podatke objedinili i proslijedili podatke onim ustanovama koje su iskazale potrebu za medicinskim sestrama i tehničarima.

Trajno usavršavanje i Plavi fokus

Razdoblje u kojem su otkazana trajna usavršavanja neće medicinskim sestrama i tehničarima ulaziti u obračunsko razdoblje skupljanja bodova za obnovu Odobrenja za samostalan rad.
Novi broj Plavog Fokusa izaći će zasad samo kao online izdanje, te će ići u tisak čim za to budu stvoreni uvjeti.

Potres u Zagrebu

Od utorka, 31. ožujka krenuli smo s prikupljanjem podataka o medicinskim sestrama s područja pogođenim potresom o stanju njihovih stambenih objekata kako bi objedinili podatke i razine oštećenja.

Radna prava članica i članova HKMS

Na mrežnoj stranici HKMS-a možete vidjeti Odluku Ministarstva zdravstva o svim pravima u svezi epidemije, a odnose se na radno-pravne odnose zaposlenika.
Detalje možete pročitati na: http://www.hkms.hr/wp-content/uploads/2020/04/Uputa-u-vezi-ostvarivanja-prava-iz-radnog-odnosa-za-vrijeme-trajanja-epidemije.pdf

E propusnica

Članske iskaznice HKMS-a sukladno odluci Stožera civilne zaštite zamjenjuju E-propusnice za nesmetano kretanje naših članova u svrhu obavljanja svojih poslova na radnim mjestima.
Detalji na: http://www.hkms.hr/wp-content/uploads/2020/04/Uputa-Ravnateljstvu-policije-kretanje-MED.-I-DRUGO-OSOBLJE.pdf

Popust na TAXI vožnje

Za naše članove omogućili smo popust od 30% kod usluga vožnji u suradnji s Eko Taxi. Detalje o načinu korištenja usluge možete pronaći putem linkova:
http://www.hkms.hr/zeleni-travanj-za-medicinske-sestre-i-tehnicare/

https://www.ekotaxi.hr/vijesti/zelenitravanj

Vama i Vašim obiteljima želimo sretan Uskrs!
Mario Gazić, magistar sestrinstva
predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara

Search

+