Predsjednik Komore na sastanku s ministricom Bedeković radi problema medicinskih sestara u ustanovama socijalne skrbi

14 svi 2020 Novosti

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić u srijedu 13. svibnja održao je sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesnom Bedeković te predstavio stanje u ustanovama socijalne skrbi, u uvjetima epidemije koronavirusa prema, rezultatima provedenog istraživanja među medicinskim sestrama koje rade u sustavu.

Teme sastanka bile su nabavka zaštitne opreme u vremenu epidemije, status medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi kao i nedostatak kadra medicinskih sestara i moguće promjene propisa, a predložen je i hodogram aktivnosti.

„Ministrica Bedeković je izrazila spremnost za rješavanje nagomilanih problema. Komora će osnovati radnu grupu koja će definirati sve probleme i dostaviti ministarstvu rješenja za te probleme“, rekao je predsjednik HKMS Gazić dodajući kako bi se idući sastanak trebao održati za mjesec dana.

Uz ministricu Bedeković i predsjednika HKMS-a Gazića na sastanku su nazočili državna tajnica Marija Pletikosa sa suradnicima te tajnica Komore Ljiljana Lujanac.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković 13. svibnja 2020. godine u prostorijama Ministarstva održala je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske komore medicinskih sestara.

„Svjesni smo iznimnog truda koji su medicinske sestre i njegovateljice uz sve druge zaposlene radnike, uložile da bi se zaštitili korisnici smješteni u ustanovama socijalne skrbi i drugim pružateljima socijalnih usluga te im pružale kontinuiranu potrebnu njegu i skrb“, istaknula je ministrica Bedeković u uvodnom obraćanju.

Uz ministricu Bedeković, državnu tajnicu Mariju Pletikosu te suradnike na sastanku nazočili su predsjednik HKMS Mario Gazić i tajnica Komore Ljiljana Lujanac koji su predstavili stanje u uvjetima epidemije koronavirusa prema rezultatima provedenog istraživanja među medicinskim sestrama koje rade u sustavu socijalne skrbi.

Teme sastanka bile su nabavka zaštitne opreme u vremenu epidemije, status medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi kao i nedostatak kadra medicinskih sestara i moguće promjene propisa.

Ministarstvo je uz kontinuiranu komunikaciju s pružateljima socijalnih usluga te  sukladno mogućnostima redovito nabavljalo zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju za pružatelje socijalnih usluga.

U razdoblju od 20. ožujka do 13. travnja 2020. godine sukladno iskazanim potrebama Ministarstvo je distribuiralo pružateljima usluga zaštitnu opremu. Dio opreme je nabavljen iz donacija, a za dio opreme Ministarstvo je izdvojilo 721.000,00 kuna.

Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske dana 14. travnja 2020. godine upućen je adresar svih pružatelja socijalnih usluga (ustanove, obiteljski domovi i drugi osnivači) te od tada pružateljima socijalnih usluga zaštitnu opremu osiguravaju stožeri civilne zaštite jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno Grada Zagreba.

Svi dionici sastanka iskazali su zadovoljstvo započetim dijalogom, a sva na sastanku otvorena pitanja rješavat će se prema usuglašenom hodogramu.

Hrvatska komora medicinskih sestara dostavit će prijedloge koje će Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razmotriti sukladno svojoj nadležnosti i mogućnostima te je dogovoreno kako će se o tome raspravljati na idućim sastancima.

Search

+