Nighthingale Challenge- započeo cilklus tečaja Leadership-a u bolničkim ustanovama

7 srp 2020 Novosti

Obilježavanje Godine sestrinstva i primaljstva Svjetske zdravstvene organizacije potaknulo je mnoge države diljem svijeta da sudjeluju u promoviranju Leadership-a među medicinskim sestrama i primaljama. Cilj ovog izazova kojim se sjeća na 200. godinu rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, je uključiti 1000 poslodavaca i ustanova kako bi proveli različite programe Leadership-a za medicinske sestre/ tehničare mlađe od 35 godina- buduću generaciju lidera u sestrinstvu i na taj način uključiti 20.000 medicinskih sestara u edukaciju kroz 2020 godinu na svjetskoj razini.

Organizatori ovog izazova su Svjetska zdravstvena organizacija, Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) i zaklada Nursing Now iz Londona koja provodi trogodišnju kampanju za jačanje statusa sestrinstva u svijetu. Ovu godinu također obilježava najveća epidemiološka i zdravstvena kriza koja je dodatno doprinijela svijesti o svakodnevnim rizicima kojima je sestrinska profesija podložna, ali i otpornosti, prilagodljivosti i iznimnoj snazi i zajedništvu medicinskih sestara i tehničara kako bi spasili živote diljem svijeta.

Hrvatska komora medicinskih sestara se uključila u izazov kroz suradnju sa bolničkim ustanovama diljem Hrvatske. U proteklim danima održana su prva 3 treninga u KBC Rijeka, Općoj bolnici Dubrovnik i Specijalnoj bolnici Krapinske toplice. Predavači su bile medicinske sestre koje su ranije prošle edukaciju za trening trenera od strane Royal College of Surgeons of Ireland te dobile certifikat za tu vrstu predavanja, u ovom ciklusu su to Jelena Kitanović, Marija Milić i Željka Kralj. Kroz tečaj su educirane 53 medicinske sestre koje su tečaj ocijenile izvrsnim ocjenama te dobile uvid u značaj i metode vođenja u različitim područjima sestrinstva, a s ciljem poticanja nove generacije medicinskih sestara čiji će glas u budućnosti biti jači, relevantniji i konstruktivniji u kreiranju i poboljšanju zdravstvenog sustava na dobrobit pacijenata i ukupnog zdravlja u našoj užoj i široj zajednici.

KBC Rijeka

OB Dubrovnik

SB Krapinske Toplice

 

Search

+