Odgovor HKMS Sindikatu Medicinske sestre/tehničari zajedno

20 ruj 2021 Novosti

Komora podržava napore struke za poboljšanje uvjeta rada

Poštovane kolegice i kolege,

Hrvatska komora medicinskih sestara uvijek će poduprijeti napore struke za poboljšanjem uvjeta rada i položaja medicinskih sestara i tehničara. Upravo u tom svijetlu objavili smo i Proglas hrvatskog sestrinstva 2020 kojim smo od Vlade RH među ostalim zatražili rješavane ključnih problema sestrinstva poput priznavanje visoke stručne spreme kroz izmjene i dopune Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i donošenja konkretnih mjera za rješavanje kadrovskog deficita u sestrinstvu. Zatražili smo i donošenje Strategije razvoja sestrinstva u Republici Hrvatskoj 2030. u suradnji sa svim relevantnim institucijama u sestrinstvu RH, usklađivanje sistematizacija radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama s važećim Pravilnikom te definiranje prava medicinskih sestara na beneficirani radni staž. Komora smatra ove zahtjeve nužnima kako bi se u perspektivi poboljšali radni uvjeti za sve naše članice i članove.

Kada smo se odlučili za ovaj naš poziv, svjesno smo prihvatili da nam pacijenti uvijek budu na prvom mjestu, vrlo često i ispred nas samih bez obzira na količinu umora i prekovremenih odrađenih sati. Da ste najbolji kada je najteže pokazali ste upravo u mjesecima najžešće borbe protiv epidemije COVID-19 koja još uvijek traje. Do kada će ona trajati velikim djelom ovisi i o nama samima jer cijepljenje je jedini izlaz iz epidemije i povratak uobičajenom životu kakvog poznajemo.

Stoga Komora jasno i nedvojbeno zagovara cijepljenje jer je znanstvena zajednica dala jasne i nedvojbene, znanstveno utemeljene činjenice o prednostima cijepljenja i razlozima zašto je potrebno cijepljenje protiv COVID-19. Mi, zdravstveni radnici, imamo dvojaku odgovornost, odgovornost prema nama samima, ali i prema našim pacijentima. Bolnice i zdravstvene ustanove su mjesta u koja pacijenti dolaze na liječenje, a nikako ne smiju postati mjesta potencijalne zaraze novim koronavirusom.

Stoga još jednom pozivam sve vas koji se niste još cijepili da to učinite čim prije kako bismo postigli čim veću cijepljenost budući da je to jedini mogući izlaz iz epidemije s kojom živimo već dulje od godinu pol dana.

S poštovanjem,

Mario Gazić, magistar sestrinstva

Predsjednik HKMS

Search

+