Podružnica HKMS Sisačko-moslavačke županije: Obilježavanje Dana bubrega

Svake godine drugi četvrtak u ožujku posvećen je Danu bubrega. To je prilika da se podsjeti na važnost kronične bubrežne bolesti i istakne briga za bubrežne bolesnike. Ovogodišnji Dan bubrega se obilježava pod nazivom „Zdravlje bubrega za sve. Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive!“. Težište je na podršci bubrežnim bolesnicima tijekom prirodnih katastrofa i pri traumama.

Na simpoziju u Hrvatskom liječničkom zboru voditeljica Odjela za dijalizu Andrea Lončar, dr. med., specijalist internist, subspecijalist nefrolog i glavna sestra Branka Ivičinec, bacc. med. techn., održale su predavanje „Funkcioniranje dijaliznog centra u izvanrednim uvjetima – iskustvo Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ za vrijeme potresa.

Povodom Dana bubrega provedena je akcija mjerenja tjelesne težine, tjelesne visine, krvnog tlaka i šećera u krvi u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“, Sisak. Odazvala se 51 osoba, od toga 31 osoba ženskog spola i 20 osoba muškog spola. Raspon godina sudionika je od 22 do 83 godine starosti, a prosječna dob 58 godina. Najviša izmjerena vrijednost krvnog tlaka bila je 240/ 105 mmHg, a najniža 110/ 70, dok je najviša vrijednost šećera u krvi bila 30.5 mmol/ L, a najniža 4.2. Svi sudionici kojima je mjeren šećer u krvi, a imali su povišene vrijednosti, od ranije imaju poznatu šećernu bolest.

Search

+