Predsjednik HKMS Mario Gazić održao sastanak s glavnim sestrama ustanova u socijalnoj skrbi

12 tra 2023 Novosti

Problematika sestrinstva u sustavu socijalne skrbi bila je tema radnog sastanka koji je  predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, mag. med. techn. nedavno održao s glavnim sestrama / tehničarima ustanova u socijalnoj skrbi.

“ Cilj ovog sastanka je da sagledamo probleme s kojima se susrećete u svom radu i iznađemo rješenja koja su moguća i izgledna. Nužno je ojačati vašu poziciju medicinskih sestara u ustanovama u kojima radite. Problema je mnogo i krajnje je vrijeme da se počnu rješavati”, istaknuo je u uvodnoj riječi Gazić. Predsjednik Komore naglasio je važnost  osnivanja udruge sestara u socijalnoj skrbi  koja će pomoći prvotno u objedinjavanju problema, a potom u njihovom rješavanju. Dio problema, istaknuto je na sastanku, leži i u razdvajanju ministarstva (zdravstva i socijalne skrbi) još prije desetak godina gdje sestre provode zdravstvenu njegu i zdravstvenu skrb ne u zdravstvenim već u ustanovama socijalne skrbi. Naime za medicinske sestre u socijalnoj skrbi nadležno je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

“Osnivanje udruge temelj je za početak sažimanja problema, apostrofiranja pet ili deset gorućih pitanja. Komora vam je tu na raspolaganju i pomoći će vam u svim koracima kao i onima koje treba poduzeti prema nadležnom ministarstvu” – rekao je Gazić te dodao kako je udruga nužnost kako bi se moglo krenuti s rješavanjem nagomilanih problema i donijeti neke mjere koje će zaštiti sestre koje rade u sustavu socijalne skrbi, a kojih je oko 1200.

A problema je podsjetimo mnogo: od premalog broja medicinskih sestara na broj korisnika, preko toga da sestre rade ogroman dio posla koji nije uopće valoriziran te vrlo često odrađuju puno poslova koje bi zapravo trebali raditi socijalni radnici poput rješavanja zdravstvenog i mirovinskog za  korisnike o kojima skrbe jer nigdje nije točno propisano tko to treba raditi. Nadalje, problem kod domova za starije i nemoćne je i da ne postoji usklađenost Pravilnika s propisanim normativima zdravstvenog osoblja, a potrebno je i definirati ulogu dežurne medicinske sestre – voditelja službe (odgovornost, nadzor nad obavljenim zadacima, vođenje sestrinske dokumentacije…)

Na kraju sastanka dogovoren je rok od mjesec dana za osnivanje udruge sestara u sustavu socijalne skrbi, a predsjednik Komore pozvao je prisutne na Kongres povodom Dana sestrinstva koji će Komora organizirati u svibnju u Zagrebu.

Search

+