U Hrvatskoj komori medicinskih sestara otvorena izložbena zbirka o povijesti sestrinstva

13 svi 2024 Novosti

Hrvatsko sestrinstvo kroz povijest” naziv je izložbene zbirke u trajnom postavu svečano otvorene danas u prostorijama Hrvatske komore medicinskih sestara. Izložbu, koja obuhvaća više od 1500 prikupljenih eksponata, otvorili su predsjednik HKMS-a Mario Gazić, Josip Božić te medicinska sestra Barica Hršak, jedna od najstarijih aktivnih članica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Autor i idejni začetnik izložbe je mag. Josip Božić, profesor u Školi za medicinske sestre Vinogradska u Zagrebu, a izložba obuhvaća i prikazuje povijest sestrinstva u posljednjih 120 godina, odnosno čitavo 20. stoljeće, od samih početaka razvoja sestrinstva u Hrvatskoj pa do Domovinskog rata.

“Ponosni smo na ovu izložbu i sve ono što ona prikazuje. Sestrinstvo je profesija koja od svakoga od nas koji se njome bavimo iziskuje profesionalnost, empatiju i požrtvovnost. Ova izložbe je među ostalim podsjetnik kako se razvijalo sestrinstvo kroz povijest te da su medicinske sestre, kako nekada tako i danas, kralježnica svakog zdravstvenog sustava”, rekao je Mario Gazić.

Zbirka je podijeljena u 16 cjelina pa tako među ostalim prikazuje čak 30 odora medicinskih sestara kako su se mijenjale kroz povijest, različit medicinski pribor poput gotovo stotinu godina starih tlakomjera, šivaći materijal kroz povijest te igle za šivanje rana, sestrinsku stručnu i obrazovnu literaturu kao i ulogu medicinskih sestara u Domovinskom ratu.

Ova trajna izložba jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i mnogo šire te ovakav fascinantan prikaz razvoja sestrinstva kroz povijest ne postoji nigdje u ovom dijelu Europe.

“Motivacija za ovu izložbu bila je da se ne zaboravi prošlost sestrinstva. Sestrinstvo je bilo važan čimbenik svakog političkog dijela društva nekad i danas,u ratnim stanjima, stanjima prirodnih katastrofa, a i naravno prije svega, u mirnodopskim uvjetima. Tada je dolazila njihova uloga do pravog izražaja kao edukatorica i učiteljica za očuvanje i unapređenje zdravlja.  Zato ovom izložbom prikazujemo razvitak zdravstvene njege na našem području od osnivanje prve škole za sestre pomoćnice 1921. pa sve do današnjih dana tj do akademizacije profesije”, rekao je Josip Božić. Kao posebna izaslanica ministra zdravstva Vilija Beroša okupljene je pozdravila i Ivana Portolan Pajić, dr. Med., čestitavši svim medicinskim sestrama njihov Dan koji se diljem svijeta obilježava 12. svibnja.

Izložba  “Hrvatsko sestrinstvo kroz povijest” bit će trajno otvorena u prostorijama Hrvatske komore medicinskih sestara, Maksimirska cesta 111/1 u Zagrebu.

Search

+