Reakcija HKMS-a na nasilje nad medicinskim sestrama: Tražimo izmjene Kaznenog zakona!

5 velj 2018 Novosti

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije osuđuje posljednji brutalan fizički napad na medicinsku sestru i drugog pacijenta koji se dogodio u petak, 2. veljače u ambulanti opće medicine u Požeškoj ulici u Splitu kada je nasilni muškarac nasrnuo na nju i opalio joj pljusku.

„Ovakvo ponašanje prema medicinskim sestrama je nedopustivo. Verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima svakodnevna je, gotovo uobičajena pojava, a već dulje vrijeme osim verbalnih događaju se i fizički napadi na medicinske sestre, medicinske tehničare i drugo zdravstveno osoblje. Medicinske sestre prve su u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovom nezadovoljstvu, ljutnji i agresiji što znači da su najčešće prve na liniji napada. Hrvatska komora medicinskih sestara bilo koji oblik nasilja smatra nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja – ističe dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica HKMS-a.

Također, Hrvatska komora medicinskih sestara traži izmjene Kaznenog zakona na način da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe.

Hrvatska komora medicinskih sestara kao strukovna organizacija za sestrinstvo u Republici Hrvatskoj, snažno se zalaže upravo za humano, odgovorno, etično i profesionalno obavljanje sestrinske profesije. Glavni cilj Hrvatske komore medicinskih sestara je zaštita pacijenata i građana kroz osiguranje kvalitetne, odgovorne i etične zdravstvene njege. S druge strane isto tako se zalaže i za zaštitu dostojanstva i osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez prisile raznim oblicima agresivnih ponašanja. Kako bi se isto ostvarilo, nedopustivo je prepuštanje zahtjeva za sankcioniranje počinitelja samoj medicinskoj sestri

koja je nečijim postupanjem dovedena u stanje ugroze i koja najčešće nema znanja niti mogućnosti upuštanja u sudske postupke.

 

Search

+