HKMS apelira na poslodavce da osiguraju odgovarajuću razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama

23 velj 2018 Novosti

Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije osuđuje najnoviji verbalni napad na medicinsku sestru i liječnicu koji se dogodio u KBC- u Osijek u srijedu u kasnim večernjim satima kada im je pacijent prijetio. Nakon dolaska  zaštitarske službe agresivni pacijent je pobjegao.
„Ovo je već drugi prijavljeni napad u zdravstvenoj ustanovi u samo 20 dana. Takvo ponašanje je apsolutno neprihvatljivo i bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskih sestrama i drugim zdravstvenim  djelatnicima smatramo nedopustivim. Naglašavamo da je prema članku 7. st. 3. Zakona o radu poslodavac dužan osigurati radniku uvjete za rad na siguran način i na način koji ne ugrožava zdravlje radnika, u skladu s posebnim zakonom i drugim propisima – rekla je dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Hrvatska komora medicinskih sestara apelira stoga na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima kao i samim pacijentima osigurala nužna razina sigurnosti .
„Snažno se zalažemo za osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez izlaganja  bilo kakvim oblicima agresivnog ponašanja, naglasila je dipl. ms. Šepec .

HKMS  će stoga opetovano  tražiti i  izmjene Kaznenog zakona na način da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe.

Search

+