Održan sastanak u Europskoj komisiji – prijedlog europskog Zakona o sestrinstvu

21 svi 2018 EU Kutak

U Europskoj komisiji, Glavnoj upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike (DG Growth), koja je nadležna i za regulaciju samostalnih profesija, 15. svibnja 2018. održan je sastanak s predstavnicima Europskog vijeća regulacijskih tijela u sestrinstvu (ENC).

Glavna tema sastanka bila je usvajanje prijedloga europskog Zakona o sestrinstvu na  skupštini ENC-a u ožujku 2018., o čemu su predstavnici ENC-a izvijestili predstavnike Europske komisije,  gospođu Weisswange i gospodina Zaglmayera. Nakon što su predali prijedlog, zajedno s dopisom predsjednika ENC-a, gospodina Mircea Timoftea, objasnili su metodologiju koju je ENC slijedio tijekom izrade prijedloga i njegovog usvajanja. Također su objasnili ciljeve dokumenta i njegovu temeljnu važnost u isticanju znanstvene prirode sestrinske profesije te mogućnosti koje pruža u okviru autonomnog djelovanja, kao i interdisciplinarne suradnje. Predstavnici Europske komisije čestitali su ENC-u na ovoj inicijativi i rekli su kako će prijedlog europskog Zakona o sestrinstvu proslijediti svojim nadređenima u Glavnoj upravi  i uzeti ga u obzir kod svih pitanja povezanih sa sestrinskom profesijom.  Izrazili su svoju spremnost za sudjelovanje na sljedećem sastanku Izvršnog odbora ENC-a koji će se održati u studenom ove godine u Zagrebu.

Na sastanku se pružila prilika doznati novosti o razvoju događaja vezano uz prijedlog Direktive o proporcionalnosti.

Predstavnici Europske komisije potvrdili su da nije bilo većine u Odboru za unutarnje tržište Europskog parlamenta koja bi predložila izuzeće profesija u zdravstvu iz opsega Direktive.

Odbor je, međutim, uvrstio „odstupanje“ kad je riječ o reguliranim profesijama u zdravstvu. Konačni tekst koji je usuglašen u Europskom parlamentu i Vijeću potvrđuje granicu diskrecije koju države članice imaju u odlučivanju o propisima na području zdravstva i njihovo pravo da uzmu u obzir pitanja vezana uz javno zdravlje kad raspravljaju o takvim propisima. Konačni tekst bit će usvojen na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kad završi provjera i ispravak teksta na svim jezicima država članica, a najvjerojatnije prije ljetnih praznika.

Search

+