Komora medicinskih sestara upozorava na marginalizaciju medicinskih sestara u domovima

22 tra 2021 Novosti

Hrvatska komora medicinskih sestara upozorila je da se reforma sustava socijalne skrbi ne može raditi bez da u multidisciplinarnom timu sudjeluju i predstavnici ove Komore, jer u sustavu radi više od 1.800 medicinskih sestara koje provode zdravstvenu njegu za štićenike.

„Ne može se reforma sustava socijalne skrbi pripremati bez da se u nju uključe predstavnici sestrinske profesije. Socijalni radnici, psiholozi ili pravnici nemaju kompetencije niti znanja definirati rješenja koja se tiču konkretnih problema sestrinstva u domovima. Bez sudjelovanja predstavnika naše struke prijedlog reforme neće biti sveobuhvatan i neće adresirati vrlo ozbiljne probleme zdravstvene skrbi za korisnike domova. Pred godinu dana definirali smo, na temelju istraživanja provedenog među našim članovima, cijeli niz problema u tom sustavu, a još u listopadu smo nadležnom ministarstvu uputili razrađene prijedloge konkretnih rješenja. Ništa se do danas nije pomaklo“ upozorio je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara. Komora će stoga ponovno ministru Aladroviću ovaj tjedan uputiti dokument s prijedlogom rješenja vezanih uz zdravstvenu skrb u domovima koju samostalno provode medicinske sestre te po drugi put zatražiti sastanak s ministrom Aladrovićem na ovu temu.

Kakvo je nerazumijevanje specifične problematike zdravstvene skrbi za štićenike u domovima, jasno proizlazi iz ovotjedne netočne izjave Jadranke Dimić, predsjednice Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, u RTL Direktu. Gđa Dimić zastupa primarno interese socijalnih radnika, a  između ostalog je na RTL-u izjavila: „mi moramo nahraniti bebu, mi moramo promijeniti kateter korisniku“. Komora medicinskih sestara upozorava da socijalni radnici NE mijenjaju katetere korisnicima niti NE hrane bebe, jer su to sve stručni poslovi zdravstvene njege tj. medicinskih sestara. Zakon o sestrinstvu jasno propisuje opseg tih poslova, nužne kompetencije za obavljanje tih poslova. Stoga bi situacija u kojoj bi sestrinske poslove obavljao socijalni radnik bila protuzakonita. Medicinske sestre u domovima samostalno i profesionalno provode zdravstvenu njegu i to umjesto njih ne rade, niti smiju raditi socijalni radnici, kao što pogrešno tvrdi gđa Dimić.

Ova neprihvatljiva izjava gđe Dimić samo odražava sustavno ignoriranje uloge medicinskih sestara u domovima i čest stav socijalnih radnika kako „posao medicinske sestre može raditi svatko“. Odnos spram medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi često je ignorantski i marginalizirajući.

Ogroman manjak sestrinskog kadra i prevelik broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru vrlo su ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre u ustanovama socijalne skrbi.

Stoga Komora medicinskih sestara poziva Ministarstvo da predstavnike sestrinstva što prije uključe u pripremu reforme, a kolege socijalne radnike u domovima, kao i njihove predstavnike, da uvažavaju kompetencije i stručnost medicinskih sestara i suzdrže se od ovakvih netočnih i opasnih izjava.

Search

+