Posjet predsjednika HKMS Marija Gazića Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 29.11.2023

Malo je reći da nam je drago što je realiziran posjet Bolnici u kojoj je magistar Gazić bio po prvi put. Posjet je započeo pozdravom ravnatelja OB Zabok i BHV Tihomira Vančine koji je poželio dobrodošlicu gostu. Za ovu priliku je sazvan prošireni sestrinski kolegij (osim glavnih sestara i zainteresirane medicinske sestre odjela).

Predstavljen je letak za upotrebu dizala koji je izrađen vezano uz aktivnosti promocije zdravlja i unapređenja položaja umirovljenika i osoba treće životne dobi u cilju čega je u siječnju ove godine na razini Županije osnovan Savjet za umirovljenike i osobe treće životne dobi. Ideja za izradu letka je potekla zbog većeg broja slabije pokretnih pacijenata koji unatoč postojećih dizala u bolnici, koriste stepenice. Letak u prilogu.

Dostojanstven život do smrti, je letak izrađen s namjerom informiranja pacijenata i njihovih obitelji o tome što je palijativa te što mogu očekivati od službi vezano uz skrb za palijativne pacijente. Na letku  su napisani najvažniji telefonski brojevim i e-mail adrese na koje korisnici mogu kontaktirati medicinsko osoblje. Letak u prilogu.

S predsjednikom je prokomentiran Plan i program mjera zdravstvene zaštite2023-2026 objavljen u Narodnim novinama 28.10.2023. u kojem su navedeni normativi i kompetencije za pojedine sestrinske poslove, a dobili smo odgovore  na pitanja vezano uz posljednje izdanje Standardnih operativnih postupaka u zdravstvenoj njezi. Nažalost, Komora nam ne može puno pomoći vezano uz zaštitu članova od agresivnih pacijenata i obitelji, ali se pobrinula vezano uz zaštitu od profesionalne odgovornosti i u slučaju bolesti. U toku je izmjena Zakona o sestrinstvu primarno zbog regulacije statusa prvostupnika sestrinstva specijalista hitne medicine, a u Zakon će se uvesti točka o preporuci zaštitne radne odjeće i obuće za medicinske sestre/tehničare. Naglašava da je zakonska obaveza poslodavca osigurati radnicima zaštitnu odjeću i obuću. Razgovaralo se o mogućnosti beneficiranog radnog staža medicinskih sestara/tehničara, ali dug je još to put. Prema direktivi EU, petogodišnje obrazovanje medicinskih sestara/tehničara jest i bit će i dalje temeljno sestrinsko obrazovanje. Predsjednik je zagovornik otvaranja medicinskih škola i studija jer nedostaje medicinskih sestara/tehničara pa su i povećane upisne kvote. Odljev medicinskih sestara/tehničara u strane države približno je podjednak i iznosi oko 200 kolega/kolegica godišnje. Najčešće izlaze iz struke i u privatni sektor.

Magistar Gazić nabraja ovlasti HKMS: izdavanje licenca medicinskim sestrama/tehničarima, vođenje registra medicinskih sestara/tehničara i nadzor nad radom medicinskih sestara/tehničara. Plan je proširiti radna mjesta za visokoobrazovane medicinske sestre/tehničare. Za slijedeću godinu najavljuje izmjene koeficijenta za državne i javne službenike čiji će benefit osjetiti i medicinske sestre.

Nakon zajedničkog fotografiranja s predsjednikom Komore, slijedio je izvršni odbor Podružnice HKMS KZŽ i obilazak bolnice.

Posjet je bio konstruktivan te smo dobili odgovore na pitanja s kojima se svakodnevno susrećemo. Veselimo se slijedećim susretima.

Danica Horvat,mag.med.techn.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Zabok i BHV

Search

+